NESAİ SÜNEN-İ KÜBRA

Bablar    Konular    Numaralar

KİTABU’L-HAC

<< 1199 >>

طواف المتمتع

137- Temettu Haccı Yapanın Tavafı

 

أنبأ محمد بن يحيى بن عبد الله النيسابوري قال حدثنا بشر بن محمد الزهراني قال حدثني مالك وأنبأ الحارث بن مسكين قراءة عليه وأنا أسمع عن بن القاسم واللفظ له قال حدثني مالك عن بن شهاب عن عروة عن عائشة قالت خرجنا مع رسول الله صلى الله عليه وسلم في حجة الوداع وأهللنا بعمرة ثم قال رسول الله صلى الله عليه وسلم من كان معه هدي فليهلل بالحج مع العمرة ثم لا يحل حتى يحل منهما جميعا فقدمت مكة وأنا حائض ولم أطف بالبيت ولا بين الصفا والمروة فشكوت ذلك إلى رسول الله صلى الله عليه وسلم فقال انقضي رأسك وامتشطي وأهلي بالحج ودعي العمرة ففعلت فلما قضيت الحج أرسلني رسول الله صلى الله عليه وسلم مع عبد الرحمن بن أبي بكر الصديق إلى التنعيم فاعتمرت قال هذه مكانة عمرتك فطاف الذين أهلوا بالعمرة بالبيت وبين الصفا والمروة ثم حلوا ثم طافوا طوافا آخر بعد أن رجموا من منى بحجهم وأما الذين جمعوا الحج والعمرة فإنما طافوا طوافا واحدا

 

[-: 3895 :-] Urve b. Zübeyr, Hz. Aişe'den nakleder: Veda haccında Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ile beraber çıktık ve umre için ihram'a girdik. Sonra Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

"Kurbanı olan hac ile beraber umreye de niyet etsin ve ikisini bitirinceye kadar ihramdan çıkmasın" dedi. Mekkeye geldiğimde hayız olmuştum ve bu sebeple Kabe'yi tavaf edemediği m gibi Safa ile Merve arasında sa'y da yapamadım. Bunu, Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem)'e şikayet ettiğimde: "Umrenden vazgeç, saçlarını çöz ve tara. Sonra da hac için ihrama gir" buyurdu. Öyle de yaptım. Haccı yapınca, Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) beni Abdurrahman b. Ebi Bekr ile Ten'im'e gönderdi ve umre için ihrama girdim. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

"Bu yapmadığın umre yerinedir" dedi. Umre için ihrama girenler, Kabe'yi tavaf edip Safa ile Merve arasında sa'y ettiler. Sonra ihramdan çıktılar. Sonra da Mina'dan dönünce hac için başka bir tavaf daha yaptılar. Hac ve umre için birlikte ihrama girenler ise sadece bir defa tavaf yaptılar.

 

Mücteba: 5/165; Tuhfe: 16591

 

Daha önce 3730'da tahrici geçmişti.

 

 

أنبأ يعقوب بن إبراهيم الدورقي عن عبد الرحمن بن مهدي قال أخبرني هانئ بن أيوب عن طاوس عن جابر بن عبد الله أن النبي صلى الله عليه وسلم طاف طوافا واحدا

 

[-: 3896 :-] Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) sadece bir defa tavaf yaptı.

 

Mücteba: 5/266; Tuhfe: 2285

 

Diğer tahric: Müslim (1215), Ebu Davud (1895), İbn Mace (2972, 2973), Tirmizi (947), Ahmed, Müsned (14414).

 

 

الطواف للمعتمر

138- Tavaf Yapmak

 

أنبأ محمد بن منصور المكي قال حدثنا سفيان عن عمرو بن دينار قال سمعت بن عمر وسألناه عن رجل قدم معتمرا فطاف بالبيت ولم يطف بين الصفا والمروة أيأتي أهله قال لنا قدم رسول الله صلى الله عليه وسلم فطاف بالبيت سبعا وصلى خلف المقام ركعتين وطاف بين الصفا والمروة وقد كان لكم في رسول الله صلى الله عليه وسلم أسوة حسنة

 

[-: 3897 :-] Amr b. Dinar bildiriyor: ibn Ömer'e, umre için gelip Kabe'yi tavaf ettikten sonra Safa ile Merve arasında sa'y etmeyen kişinin, hanımıyla beraber olup olmayacağını sorduğumuzda şu cevabı verdi: "Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) gelip Kabe'yi yedi şavt tavaf ederek Makam'ın arka tarafında iki rekat namaz kıldı ve Safa ile Merve arasında sa'y yaptı. Sizin için Allah'ın Peygamberinde (sallallahu aleyhi ve sellem) güzel örnek vardır."

 

3938, 3944'te gelecektir. - Mücteba: 5/225; Tuhfe: 7353

 

Diğer tahric: Buhari (395, 1623, 1627, 1645, 1647, 1793), Müslim (1234), İbn Mace (2959), Ahmed, Müsned (4641), İbn Hibban (3809).